Holocaustdagen 27. januar – En viktig dag å markere

Publisert: 24. januar 2017 av: hvitebusser

27. januar er Den Internasjonale Holocaustdagen. I 2001 bestemte den norske regjeringen at Holocaustdagen skal markeres både offentlig, og i landets skoler. Markeringen skal være et ledd i skolens holdningsskapende arbeid ifølge «Regjeringens handlingsplan mot rasisme og diskriminering » fra 2002.

Den nasjonale minnemarkeringen foregår på Akershuskaia i Oslo, i tillegg til lokale markeringer i Norge.

Det var på denne datoen, 27. januar 1945 at Auschwitz ble frigjort at den russiske Røde Arme. De russiske soldatene ble møtt av et forferdelig syn. De fleste av de gjenværende 7500 fangene var utsultede, syke og døende. I tillegg fant de stabler av lik, mange hundre tusen klesplagg, hauger med hår, sko, kofferter og personlig verdisaker. Bare dager før hadde SS fangevokterne tømt leiren og sendt rundt 60 000 fanger på dødsmarsjen vestover.

Auschwitz utviklet seg etter opprettelsen i 1940 til å bli en dødsfabrikk, der ledelsen stadig forbedret drapsprosessene. På høsten 1941 startet nazistene byggingen av leiren Birkenau (Auschwitz II), et område ca. 3 km fra hovedleiren Auschwitz. Birkenau ble stadig utvidet og på slutten spredte den seg over hele 175 hektar (ca 230 fotballbaner).

De fleste fangene som kom til Birkenau ble drept kort tid etter ankomst. Kvinner, barn og eldre ble med få unntak sendt umiddelbart til gasskamrene som ble bygget i Birkenau fra 1942. Arbeidsdyktige menn i 20-30-årene ble unntaksvis gitt en mulighet til å overleve fordi de kunne utnyttes som tvangsarbeidskraft. Tvangsarbeidet var imidlertid som regel kun en utsettelse av døden fordi det harde arbeidet under umenneskelige forhold var en prosess av ”tilintetgjørelse gjennom arbeid”.

Leirkomplekset var en høyeffektiv drapsfabrikk, og sammen med de andre dødsleirene, ble nazistenes «endelige løsning» til en drapsindustri. Leirmuseet Auschwitz-Birkenau regner i dag med at rundt 1.1 millioner mennesker ble drept i leirkomplekset.

Det ufattelige ved denne enorme tragedien er vanskelig å ta inn over seg. Selve omfanget, den industrielt effektive drapsprosessen, ideologien som lå til grunn for dette folkemordet, lederne som besluttet og iverksatte, og alle de som «bare fulgte ordre» utgjør til sammen hundretusener som bidro til drapene. Tallene på både offer og overgriper er så store og ufattelige at det fortsatt runger et historisk ekko inn i vår moderne tid.

Av og til blir vi i Hvite Busser møtt av mennesker som mener at vi; «må legge denne krigen bak oss og se fremover. Dagens unge vet jo ikke lenger hvilken krig vi snakker om». Det er helt feil! Årlig besøker nesten 20.000 norske skoleungdommer blant annet minnestedet Auschwitz-Birkenau. De gjør det av respekt, og for å lære av historien. Det er ved å distansere oss fra historien, hvor enn ubehagelig og trist den måtte være, at vi står i fare for å gjenta de samme dumheter som generasjoner før oss. Distanserer vi oss glemmer vi.

stolene-pa-akershuskaiaPå Akershuskaia i Oslo står det i dag noen tomme stoler som et symbol på de jødene som ble deportert ut av Norge, de fleste med lasteskipet Monte Rosa og D/S Donau. Det er viktig at vi bruker denne fryktelige delen av historien som et skrekkens eksempel. Men også bruke den som en dag der vi markerer at vi står samlet om at Holocaust ikke må skje igjen. Og det er viktig å bruke den til ettertanke. Lærer vi av historien står vi bedre rustet til å møte fremtiden.

Fra Norge ble 772 jøder (kvinner, barn og menn) deportert, kun 34 overlevde

27. januar er i dag både en minnedag og et symbol på hva mennesker er i stand til å gjøre mot hverandre. Hvite Busser oppfordrer herved alle skolene til å markere denne dagen med det formål å tematisere rasismens og antisemittismens ytterste konsekvenser.

 

Del deres arrangement med  #WeRemember #hvitebusser

Utviklet av: Folkebadet.no