Holocaustdagen 27. januar

Publisert: 26. januar 2016 av: Ole Johnny Hansen

cicci kleinNorske Cissi Pera Klein ble bare 13 år gammel. 6. oktober 1942 ble hun arrestert på Kalveskinnet skole i Trondheim. Umiddelbart etter arrestasjonen ble hun plassert på en båt til Szczecin i Polen, og deretter transportert med tog til dødsleiren Auschwitz i Polen. Rett etter at toget hadde stoppet på stasjonen i Birkenau, ble alle hun reiste sammen med delt i to grupper. Den ene gruppen ble vist til brakkene i arbeidsleiren. Den andre gruppen ble vist ned i et underjordisk rom der de ble bedt om å kle seg nakne og fikk høre at de skulle dusje. Noen fryktelige minutter senere var Cissi død, gasset i hjel av nazistene.

Cissi var en av millioner mennesker som ble offer for nazistenes fryktelige folkemord. I likhet med alle de andre som led samme skjebne hadde hun ikke gjort noe, hun var bare født jøde.

Ved innstiftelsen av den internasjonale Holocaustdagen skrev FNs generalsekretær Kofi Annan dette: «Holocaust, tragedien uten sidestykke, kan ikke omgjøres. Den må huskes med skam og avsky så lenge manns minne eksisterer. Kun ved å minnes kan ofrene hylles på en passende måte. Millioner uskyldige jøder og medlemmer av andre minoriteter ble myrdet på de mest barbariske tenkelige måter».

Holocaust var nazistenes velregisserte utryddelse av jødene og andre minoritetsgrupper. Det enorme antallet drepte er vanskelig å ta inn over seg. Det er like mange enkeltskjebner som det er antall døde.

Den internasjonale Holocaustdagen markeres en rekke steder i Norge 27. januar. Holocaustsenteret i Oslo markerer dagen ved minnesmerket over deporterte norske jøder på Akershuskaia. Både H.K.H. Kronprins Haakon og statsminister Erna Solberg vil være tilstede, sistnevnte som hovedtaler for dagen.  I Stavanger markeres dagen med en minneseremoni ved det jødiske minnesmerket på Eiganes gravlund. Ved Falstadsenteret i Nord-Trøndelag markeres dagen med fakkeltog og minnemarkering.

Den internasjonale holocaustdagen ble opprettet av FNs sikkerhetsråds i 2005, og er en årlig internasjonal minnedag over det vi i dag kaller Holocaust, som refererer til de tyske nazistenes folkemord på jøder før og under andre verdenskrig. 27. januar 1945 var datoen da styrker fra Den røde armé fra Sovjetunionen frigjorde de rundt 7 000 overlevende fangene konsentrasjonsleiren Auschwitz-Birkenau.

I Tyskland er dagen en nasjonal minnedag, kalt Der Tag des Gedenkens an die Opfer des Nationalsozialismus (Minnedagen over nasjonalsosialismens ofre). Holocaust var en vanvittig tragedie. Fra Norge ble 772 jøder sendt til nazistenes dødsleirer. Kun 34 overlevde.

Dagen er viktig som en samlende minneseremoni over denne komplette galskapen. Slik FNs generalsekretær skriver, er det riktig å minnes for å hylle, men det viktigste er kanskje å bruke denne dagen som en refleksjonsdag, der minneseremoniene bør fungere som markeringer av hvor viktig det er at vi alle jobber for at dette ikke skal skje igjen.

FN-resolusjonen oppfordrer alle medlemslandene å markere minnet etter holocaustofrene og oppfordrer til å inkludere historie om holocaust i de ulike utdanningsprogrammene for å hindre at det samme skjer igjen. I Hvite Busser har vi lang erfaring med at dette skjer best ved å kombinere undervisning i klasserommene og skoleturer til utvalgte konsentrasjonsleirmuseer. Der får man komme tett inn på noen av menneskene bak de ufattelige tallene.

Det gjør ofte vondt, men det er nettopp denne smertefulle injeksjonen av følelser av å komme tett på enkeltskjebner som får oss til å tenke.

Hvite Busser minnes med ettertanke på alle våre reiser de mange som led en fryktelig død på grunn av en forkvaklet ideologi og et fryktelig menneskesyn. Og i dyp respekt for hvert individ, for hver familie og for hele kulturer som ble borte, bruker vi dagen til refleksjon over hvordan vi best mulig kan bidra for at dette ikke skjer igjen.

Utviklet av: Folkebadet.no