Julehilsen fra Hvite Busser

Publisert: 22. desember 2016 av: hvitebusser

Det er jul og tid for litt ettertanke. Hvite Bussers motto er «Reis bakover. Tenk fremover». Inspirert av det starter vi denne julehilsenen med å se tilbake på året som har gått, for så å se litt på året som kommer.

Våre gjester

I år har vi opplevd mange fabelaktige møter med flotte ungdommer og voksne. Nylig var Lye Ungdomsskole på nyhetene fordi de hadde samlet inn 10 000 kroner til flyktningene i Aleppo. Skjebnen i Aleppo ryster oss i vårt indre, og det er flott å se at det påkaller en slik øyeblikkets solidaritetshandling. La oss håpe at lyset igjen kan skinne i Aleppos mørke gater.

Hvite Busser er stolt av de norske ungdommene som vi har med på tur, og vi er glade får å kunne gi de en opplevelse som gir et faglig viktig innhold kombinert med hyggelige opplevelser. Felleskap og samhold får en ny dimensjon etter en slik reise, og på mange måter er dette noe av det fineste vi er med på å skape.

Hvite Busser legger grunnlaget for turene og har mange dyktige reiseledere, men turene hadde ikke latt seg gjennomføre uten engasjerte foreldre, lærere og skoler. Vi vil rette en spesiell takk til foreldre som gjøre en fantastisk frivillig innsats under planlegging og gjennomføring av turene med Hvite Busser.

Menneskerettigheter

Hvite Busser har et viktig budskap å formidle. Alt vi gjør handler om at ungdommer og voksne på reisen skal bli mer bevisste og bedre i stand til å ta verdivalg i fremtiden. For å forsterke denne formidlingen innførte vi i år et helt nytt opplæringsprogram der menneskerettigheter er fundamentet. Hver ny dag har et tema, et læringsmål og en menneskerettighet. Dette er et viktig skritt for oss som er med å gi rotfeste for fremtiden rundt stiftelsens visjon: En fremtid med menneskeverd, uten rasisme og ekstremisme

Tidsvitner

I svært mange år har tidsvitnene vært viktige kunnskapsformidlere om hvordan livet som fange var. 2016 var det første året der ingen tidsvitner fra 2. verdenskrig var med på reisene, eller møtte ungdommer i leirene. Og 2016 ble også et år der altfor mange tidsvitner falt fra.

Vi vil savne Magnhild Bråthens rolige og sterke fortelling, Haakon Sørbyes levende formidling, og Sigurd Syversens kraftfulle budskap. Julen ble innledet med det triste budskapet om at Alf Monrad Knudsen også var gått bort. Han var den siste gjenlevende norske fangen som satt i Auschwitz. Også Elling Kvamme, Inger Marie Guldbrandsen og Richard Kuran gikk bort i år.

Vi lyser fred over deres minner og takker ydmykt for den arven de har etterlatt seg. Deres fortellinger bor i svært mange unge og voksne mennesker som har vært så heldige å oppleve dem.

I 2016 startet vi med bruk av vårt første tidsvitne fra nyere konflikter. Frank Sandbye Ruud, tidligere KFOR og NATO soldat, presenterte et strålende foredrag for noen grupper i Krakow.

Vi jobber videre med er dette slik at også fremtidens ungdommer kan få møte tidsvitner. 

Det store bildet

Nyhetsbildet ved inngangen til julen 2016 som er preget av terroren på Breitscheidsplatz i Berlin. En trailer pløyde seg inn i folkemengden og drepte 12 personer og skadet mange fler. Vi har alle et forhold til Berlin og plassen ved foten av Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche. Og det treffer oss på såre punkt; Vi husker så altfor godt de grusomme terrorhandlingene i regjeringskvartalet og på Utøya for få år siden.

I Aleppo foregår rene masseslaktingen av sivilbefolkningen. En av de hjemkomne Røde Kors medarbeiderne beskrev redselen i øynene til folk som noe av det som skapte sterkest inntrykk. Det vi ser og hører fra Aleppo ryster oss.

Noe nytt er i ferd med å skje i det Europa vi kjenner. Terroren vi har opplevd har skapt en voldsom polarisering. De høyreradikale nasjonalistene er på fremmarsj, og med dem kommer hatet. Mer enn 30 asylmottak i Tyskland ble stukket i brann i 2016.

Som et motstykke markerer mange organisasjoner og enkeltmennesker viktige verdier som medmenneskelighet, toleranse, åpenhet og inkludering. De gjør det i i fakkeltog, skriftlige innlegg og innsamlingsaksjoner.

Sikkerhet på reise

En forelder ringte spontant etter de skrekkelige nyhetene fra Berlin. Hun var engstelig for sikkerheten til sin datter når hun skulle ut på reise med Hvite Busser.

Etter denne siste terrorhandlingen vil vi nok oppleve at sikkerhetsrutinene i Berlin vil innskjerpes. Man kan aldri sikre seg mot alle eventualiteter, men man kan gjøre alt som er mulig for å unngå at noe skjer. Det gjør vi i Hvite Busser. Vi har ingen å miste.

Her hjemme

Arbeidet vårt er viktigere enn noen gang. Vi har merket i det siste at det er mer legitimt å publisere hatmeldinger og direkte rasistiske uttalelser på sosiale medier og i avisinnlegg. Vår oppgave er å stå sterke opp mot dette og fortsette å nå stadig nye ungdommer med vårt budskap. Det er bare ved å investere i bevissthet og verdier at vi kan skape et fremtidssamfunn vi vil like å leve i.

Da er det flott å se lyspunkter som ved Lye ungdomsskole på Bryne som spontaninnsamler penger til Aleppo-ofrene. Og det er stor stas å lese om fakkeltog og innsamlinger til nødstedte og fattige. Julen innledes ikke bare med de store katastrofene, men mest av alt med hjertevarme, gavmildhet og medmenneskelighet. Det er godt å oppleve.

En riktig God og fredelig Jul og et God Nytt År ønskes dere alle.

Utviklet av: Folkebadet.no