Tidsvitnet Sigurd Syversen er død

Publisert: 2. desember 2016 av: Tone Lise Øvrum

28. november døde Sigurd Syversen. (f. i Oslo 13.08.1921) Som ung ble han grepet av idealismen i AUF, og ble politisk aktiv.

Da krigen brøt ut, jobbet han som tekniker i NRK. Kort etter distribuerte han den illegale ”Fri Fagbevegelse” inntil han ble tatt i mars 1942. Først til Grini, så til Sachsenhausen og videre til leiren Staaken. Han så nazismens barbari på nært hold, men ikke alle var tyranner. Det var også noen ”solstreif”, som da den tyske formannen ga ham sin julemiddag med skinkestek, poteter, rødkål og saus. Noe Sigurd aldri glemte.

Våren 45 ble han reddet av De hvite Bussene: Via Neuengamme, Danmark, og Sverige kom han hjem 28. mai 1945, og fortsatte i NRK, som tekniker, reiseinspektør og overingeniør i over 50 år.

Han ble leder i Foreningen av politiske fanger 1940-45. De ville formidle sin historie til neste generasjon. Da Hvite busser startet i 1992, så de en mulighet. Hans første tur som tidsvitne var i august dette året. Siden ble det over 100 turer med Hvite Busser og Aktive Fredsreiser.

Han fokuserte ikke på de vonde opplevelser, men hans viktigste budskap var: Vi må arbeide for fred og demokrati, og ikke la diktatur få lov til å slippe til. Vi må gjøre det vi kan. Jeg ber alltid ungdommen fortelle om det de har sett. Det må være deres løfte til meg når vi skilles etter turen, at de må bringe dette videre til barna sine, for det er dem som skal bringe verden videre.

2015 fikk han Deltakermedaljen for sin motstandskamp under krigen. Han var fortsatt aktiv som tidsvitne, 93 år gammel: Jeg har fått en spesiell holdning til det å dra tilbake. Det er jobben min!

Sigurd hadde et nært forhold til minnestedet Falkensee og ble i 2014 æresborger av byen. Gjennom mange år har Sigurd reist til Falkensee sammen med Stasjonsfjellet skole. Her har de hatt lunsj sammen med tyske skoleelever og lagt ned krans på minnestedet Falkensee.

Vi lyser fred over Sigurds minne!

 

Sigurd Syversen ble hedret med Deltakermedaljen i en alder av 93 år. Det var veteraninspektør Tom Guttormsen som foretok overrekkelsen. (Foto: Olav Standal Tangen/ Forsvaret)

Sigurd Syversen ble hedret med Deltakermedaljen i en alder av 93 år. Det var veteraninspektør Tom Guttormsen som foretok overrekkelsen. (Foto: Olav Standal Tangen/ Forsvaret)

 

 

 

 

Utviklet av: Folkebadet.no