Wanda Heger – vi minnes

Publisert: 8. februar 2017 av: hvitebusser

Wanda Heger døde 27 januar, nesten 96 år gammel. Hun etterlater seg dype fotavtrykk i vår krigshistorie.

Wanda Heger vil bli husket for det helt avgjørende arbeidet hun gjorde i tyske konsentrasjonsleirene for å få inn mat til de norske fangene, og ikke minst samlet informasjon som ble grunnlaget til en kartlegging av hvor fangene var.

Sammen med sin mor og fem yngre søsken måtte Wanda flytte til Tyskland i oktober 1942 hvor faren var fengslet. Hele familien ble sivilinternert. Slik kom den 21 år gamle Wanda til slottet Gross Kreutz like utenfor Berlin.

Wanda Heger HviteBusser. Foto: Marcel LelienhofDen unge kvinnen fant sin oppgave. Til Sachsenhausen tok hun med en yngre bror og flere pakker. Det var en språklig tilfeldighet som slapp henne til. Da portvakten spurte hvor de kom fra svarte Wanda Gross Kreutz. Portvakten oppfattet det som Rotes Kreuz (Røde Kors) og pakkene ble mottatt. Siden kom hun til porten hver fredag med mat. Da startet også det viktige arbeidet med å kartlegge norske fanger.

Hun tok en risiko, men ingen så ut til å mistenke en ung kvinne sammen med et barn for noe da de la ut på turer til Ravensbrück, Natzweiler, Dachau, Neuengamme, Buchenwald og internerte norske studenter i Sennheim i Alsace.

I Natzweiler klarte hun å spore opp navnene til de norske NN-fangene. Listene ble smuglet ut til Røde Kors i Stockholm og Geneve. Da De Hvite Bussene kom var 258 av de 504 norske NN-fangene fortsatt så vidt i live og ble funnet.

Wandas innsats kan ikke overvurderes. Hun var et viktig tidsvitne, og fortsatte å engasjere seg for mennesker i vanskelige situasjoner hele livet. Hun var et varmt menneske med øye for alle rundt seg.

Wanda Heger ble ridder av 1. klasse av St.Olavs orden for sin innsats. Hun har også mottatt Røde Kors Hederstegn.

Wanda Heger bisettes fra Ullern kirke 9. februar kl. 12.00

Fred og takknemlighet over hennes minne.

 

Utviklet av: Folkebadet.no