Telavåg

Telavåg er et tettsted på Sotra ved Bergen som ble jevnet med jorda 30. april 1942 som hevn for at to Sipo-menn var blitt drept i en skuddveksling da to norske motstandsmenn skulle arresteres. Stedet lå sentralt til for nordsjøfarten, og både Shetlandsgjengen og SIS-skøytene fra Peterhead-basen landsatte og hentet agenter i området.

I grålysningen 26. april 1942 kom en motorbåt til Telavåg med 6 tyske Sipo-menn og 3 mann fra det norske statspolitiet. Hauptsturmführer Gerhard Behrens og Untersturmführer Henry Bertram fra Sipo i Bergen stormet opp på loftet i Laurits Telles hus, hvor de overrasket to menn som grep til våpen. Tyskerne besvarte ilden. Da kampen var over, lå tyskerne og den ene nordmannen drept på gulvet. Nordmennene var Lingekarer på vei til sine oppdrag i Norge. Arne Værum ble drept, mens Egil G. Hvaal ble hardt såret og tatt til fange. Under ransaking av området rundt Telavåg fant tyskerne kassevis med ammunisjon, radioutstyr og matvarer fra England. Terboven bestemte seg for å statuere et eksempel og kom selv til Telavåg 30. april 1942 for å overvåke aksjonen. Alle hus ble sprengt og brent, alle dyr ført bort og alle båter senket.

Alle menn mellom 16 og 60 år ble sendt til konsentrasjonsleiren Sachsenhausen, hvor 31 av de 72 døde. Resten av innbyggerne ble internert i Norge fram til mai 1944. I oktober 1943 ble Hvaal og Laurits Telles sønn skutt på Trandum. Samme dag som Sipo-mennene ble begravd og Televåg ødelagt, ble 18 unge menn skutt på Trandum som straff for ”bakholdet”. De var arrestert for forsøk på flukt til England, men hadde ingen forbindelse med Telavåg. Goebbels noterte i sin dagbok om represaliene at om nordmennene ikke kan lære å elske oss, skal de i alle fall frykte oss!