Alf Monrad Knudsen

Skrevet av:

Publisert: 7. juli 2015

Han har reist over 100 ganger tilbake til konsentrasjonsleirene som tidsvitne. Første gang var i 1995 under 50 års markeringen for frigjøringen av tilintetgjørelsesleiren Auschwitz.

– Disse reisene har betydd enormt mye for meg, sier Alf. I begynnelsen mente han det ikke ville ha noe for seg å reise ned med skoleungdom. De ville ikke forstå likevel. Men Alf ble gledelig overrasket på den første turen. Ungdommene lyttet og stilte spørsmål gjennom hele reisen. Og fortsatt får han brev og hilsninger fra ungdommer som reiste for flere år tilbake.

Fange i Auschwitz

Alf ble arrestert på svenskegrensen da han og to kamerater forsøkte å komme seg over til England for å fortsette motstandskampen derfra. Deretter fulgte tre år i fangenskap. Alf er en av de ytterst få norske politiske fangene som havnet i Auschwitz. Men veien dit var lang. Etter arrestasjonen ble han sendt til Møllergata 19, Grini, Sachsenhausen og Majdanek. Da de allierte nærmet seg ble han sendt på dødsmarsj til Auschwitz. Etter noen måneder gikk ferden videre til Buchenwald og derfra med de hvite bussene til Neuengamme og etter hvert hjem til et fritt Norge.

Ga aldri opp håpet!

Det tok over 30 år før han greide å snakke om sine grufulle opplevelser. Selv ikke kona Signe fikk vite hva han hadde gjennomgått. Men litt etter litt kom historien frem, og i dag er Signe hans trofaste reisefølge som har vært med på de fleste av turene med Hvite busser.

– Det var veldig vondt å reise de første gangene. Men jeg har likevel stor glede av å se reaksjonene til ungdommene som er med, og Signe er en god støtte for meg, sier Alf.

Alf vet ikke hvorfor akkurat han overlevde når så mange andre ble igjen i konsentrasjonsleirene. Men han mener de norske fangene hadde et unikt samhold og de ga aldri opp håpet.

– Vi skulle hjem igjen, vi sto på hele tiden slik at vi ikke skulle forgå i møkka der nede. Det håpet ga vi aldri opp!

I 2014 mottok Alf M. Knudsen Kongens fortjenstmedalje, blant annet for sitt engasjement ovenfor skoleungdommer via Hvite Busser.Alf Knudsen Kongens Fortjenstmedalje HviteBusser tonelise

 

Fanget_productimage[1]

 

I 2010 utga Gyldendal Norsk Forlag boken FANGET, som beskriver Alf sine tre år i Hitlers dødsleire.

Forfatter: Øystein Franck-Nielsen

ISBN/EAN: 9788205401266