fbpx

Kjekt å vite

Her finner du en del svar på ting du kanskje lurer på. Det kan nok hende at det vil være flere ting du lurer på før du reiser, men er du usikker så ta gjerne kontakt med oss.


Salg, dugnad, sparing og gratisprinsipp

Har man lov? Gratisprinsipp.

I Norge skal skolen og turer i regi av skolen heldigvis være gratis for alle. Det skal derimot ikke være til hinder for at andre enn skoleeier finansierer skoleturer. På Regjeringens egne nettsider er dette beskrevet ganske tydelig.

Leirskole og andre turer

Frivillig betaling eller informasjon om kostnader i forkant er ikke avgjørende for om turer eller samlinger vurderes å være i skolens regi eller ikke.

Når det gjelder utgifter til kost, er dette ikke noe som normalt dekkes ved opplæring gitt på skolen. Derfor kan elever pålegges å dekke utgifter til egen mat på skoleturer også. Utgiftene må imidlertid være på nivå med hva mat og drikke normalt ville koste for en elev.”

 

Finansiering fra andre enn skolen

Opplæringsloven hindrer ikke at andre enn skoleeier finansierer skoleturer, så lenge retten til gratis opplæring ikke brytes. Elever og foreldre kan gå sammen om å finansiere turer ved f.eks. frivillige gaver, dugnader og loddsalg. Dersom elevene eller foreldrene gir penger bør dette skje anonymt.

Skolene kan også ta imot pengegaver, tilskudd til klassekasser, utstyr e.l. fra andre enn foreldre. De som gir gaver eller tilskudd kan ikke stille krav om motytelser, for eksempel i form av reklame for næringslivet. Det er også en klar forutsetning at pengene ikke er øremerket en elev, men skal komme hele elevgruppen til gode, og at ingen presses til å gi eller bidra.”

https://www.udir.no/regelverk-og-tilsyn/finn-regelverk/etter-tema/Innhold-i-opplaringen/Gratisprinsippet/

 

Statsstøtte til elever på klassetur med Hvite Busser

Stortinget har bevilget 15,5 mill. kroner for skoleåret 2020/2021. Målet er å gi flere ungdommer mulighet til å dra på tur til minnesteder fra andre verdenskrig. Det kan være konsentrasjonsleirer, museer, fangeleirer og andre minnesteder i utlandet eller i Norge. Støtten er en del av handlingsplan mot antisemittisme.

Betingelser

Målgruppen er ungdom på 8.- 10. trinn og videregående opplæring.

Det har tidligere vært forutsatt at turen skal ha minst tre overnattinger for å kunne få støtte. Som følge av covid-19-pandemien er dette kravet inntil videre tatt bort. Også dagsturer, både enkeltdager og over 1-2 dager, kan innvilges tilskudd hvis turene inngår i et samlet pedagogisk opplegg knyttet til temaene for tilskuddsordningen.

Tilskuddet skal brukes til å redusere prisen på turen for ungdommene som deltar  på turen. Det kan være utgifter til læremateriell, inngangspenger, omvisninger og utgifter til reiseledere som underviser ungdommene på turen.

Søknadsfristen for skoleåret 20/21 er 20. oktober 2020. Hvite Busser søker på vegne av alle våre kunder som faller inn under ordningen.

Les mer om støtten på Utdanningsdirektoratets hjemmesider: Klikk her

 

 

Salg av produkter

Salg av produkter gir ofte store bidrag til en klassetur. Kundene er ofte familie, venner, kolleger, naboer og man kan være tilstede på lokale tilstelninger hvor folk ferdes. Sosiale medier er også en nyttig kanal til dette formålet.


Klassen kan selge førstehjelpsutstyr og annet for Norsk Folkehjelp. Produkter og informasjon finner dere på Norsk Folkehjelps nettsider.


 

Annonsør

«Vi tilbyr skoleklasser en enkel og trygg måte å tjene penger på sin dugnad. Vi skreddersyr og organiserer salgsprosessen sammen med dere. Ta kontakt for dugnadshjelp i dag”

Sjekk ut nettsidene eller ta kontakt på 23 65 03 00 http://norskdugnad.no/

 

 


 

Annonsør

Explendo tilbyr alle klasser, nyttige og lettsolgte produkter som trengs i alle hjem. Produktene selges gjennom de enkelte klasser sin egen tilpassete nettbutikk. Halvparten av salgsinntektene går tilbake til å dekke din egenandel.

Sjekk ut nettsidene eller ta kontakt på 91 60 62 87 www.explendo.no

 


Annonsør

 

Oppnå dine drømmer ved hjelp av Dugnadslys! Vårt konsept er salg av stearinlys og fakler, av høy kvalitet, som brukes året rundt i de fleste hjem. Dugnadslysene kommer i ulike, lett håndterbare, forpakninger eller paller.

Dugnadslysene er lettsolgte og gunstig priset, allikevel gir de elevene mulighet for å tjene penger til turen med de Hvite bussene. Besøk oss på vår hjemmeside www.dugnadslys.no eller Facebook. Her kan dere enkelt regne ut hva dere kan tjene, ved hjelp av vår kalkulator.

 

 

Dugnader – tips fra andre skoler

Forslag til dugnader og arrangementer som har kommet inn fra andre skoler. Send oss gjerne ditt tips også.

Husk å sjekke om dere evt. må søke om tillatelse før dere setter igang.

 • Temaaviser med lokale støtteannonser.
 • Selge støtteannonser på t-skjorter / genser el.
 • Loppemarked.
 • Lotterier.
 • Auksjoner.
 • Salg av pepperkaker/kaker.
 • Teater/musikkvelder for foreldre, besteforeldre og medelever.
 • Husmaling.
 • Stor-rengjøring.
 • Jevnlig fellessparing allerede fra 8. klasse.
 • Skifte dekk med salg av vafler og kaffe mens man venter.
 • Konsert eller skolerevy.
 • Ta inngangspenger til arrangement i forbindelse med foreldremøter.
 • Rydde/vaske idrettsarenaer, anleggsanlegg, nybygg og lignende Sjekk om det bygges nytt der du bor. Her er det ofte behov for nedvasking når håndverkere er ferdig.
 • Flaskesortering på din lokale brusfabrikk.
 • Vasking av idrettshaller. Kanskje stolene på din fotballarena trenger en vask?
 • Kinokveld på skolen. Like før Halloween hadde en klasse skrekkfilm-video-kveld i gymsalen for hele ungdomsskolen, komplett med popkorn og godteri.
 • Flaskeinnsamling –  Etter 17. mai i fjor og etter påske i år arrangerte vi panteflaske innsamling over hele Rykkinn.  2 elever og 1 forelder ble utdelt et område å dekke.  I løpet av 2 timer samlet vi kr. 7000.00. (tips fra en skole)
 • «I likhet med dekkskift tilbud på deres side, arrangerte vi 2 bilvask dager, begge på lørdagen før 17. mai.  Donasjon var kr. 50 pr. bil, og vi også solgte vafler og kaffe til de som ventet for vask.  Dette var et særdeles populært tilbud, og sosialt for elevene. Når det var ingen biler i kø for vask, ble det litt sprut på hverandre.»
 • 9. klasse ved Spikkestad ungdomsskole har tidligere finasniert sin reise ved salg av kulinarisk kalender.
 • Ved å brette returkartonger fikk en skoleklasse i Oslo et godt bidrag til sin klassekasse.
 • Salg av muffins og vafler på skolen.

Låne det Hvite Hus?

 

Skoler i nærområdet for det Hvite Hus i Porsgrunn kan låne huset og ha for eksempel dugnads-kafe i vår hage. Ta kontakt med post(@)hvitebusser.no

 

Planleggingsfasen

Undervisning

Når reisen er slutt og prosjektoppgaven er ferdig, kan den fremføres for foreldre, elever og lærere på en egen samling eller slik man finner det mest praktisk ved den enkelte skole.

Det er viktig at flest mulig får høre (tekster, dikt mv.) og se (film eller fotos) som elevene har jobbet med i løpet av reisen.

Tips om oppgaver finner du her.

Fly eller buss?

BUSS

De aller fleste av våre reiser for skoleungdom går med buss – hele eller deler av veien til våre reisemål. Det er mange fordeler med å reise med buss.

Vi kjører gjennom Sverige eller Danmark, og det blir god tid til å sosialisere med de andre og kanskje bli bedre kjent med noen du ikke kjente så godt fra før.

FLY

Våre reiser for skoleungdom kan også tilrettelegges med fly og program for dagene tilpasses flyets rutetider.

Fordelen med å reise med fly er at turen kan komprimeres og forkortes.

Vi har ingen avtaler med flyselskaper, men dersom du er ute i god tid, kan reisen totalt sett bli billigere.

Husk at egne reisevilkår for fly gjelder!

Hva koster turen?

Det kommer an på hvilken reise man velger og hvor stor gruppen er. Se under fanen våre reiser for forslag til program.

Hvor mange kan/må reise?

Om klassen er veldig få og dere er fleksible, så kan vi gjøre et forsøk på å koble dere sammen med andre skoler/klasser på samme reise. Om det er veldig mange fra samme skole som vil på tur, så kan man bestille en tur sammen, og vi bestiller opp etter gruppens størrelse.

Kan dere komme til skolen vår?

Representanter fra Hvite Busser møter gjerne opp på skolen for å informere om virksomheten og turene våre.
Ønsker skolen å ha en undervisningstime for bare eleven er dette også en mulighet.

Ta kontakt med oss i dag på post@hvitebusser.no eller tlf: 35 93 31 10

Før reisen

Forberedelse og forventinger

Det er mange måter å forberede seg på denne reisen. Det er den praktiske delen, der du må huske pass, valuta, reiseforsikring, hvilke klær du skal ha med deg, og så videre.

Så er det den faglige delen. Det kan være både lurt og nyttig å lese litt om menneskerettigheter, 2. Verdenskrig og nazismen.

Og så er det den mentale delen. Det er den delen du kan begynne å tenke litt på hva du faktisk skal oppleve. Kanskje du tar frem et atlas og ser litt på avstander, kanskje du snakker litt med noen i klassen eller de der hjemme, og kanskje du tenker litt ekstra på at dette kan bli en reise der du ikke bare opplever historien tett inn på livet, men du skriver din egen historie også.

Under reisen

Lading på bussen

Ikke alle busser har ladestasjon ved alle seter. Spør sjåføren om du kan lade, men det beste er om du lader på hotellet/fergen. Husk å ta med laderen videre på reisen!

WIFI på bussen?

Noen av bussene har Wifi, men ikke alle.

Husk å hashtagge!

Når du er på en spennende opplevelsesreise som dette, kommer du sikkert til å ta mange bilder. Kanskje de der hjemme har lyst til å følge med på turen? Hashtagg dine bilder med #hvitebusser, så kommer også dine bilder med!

Hvem vet hvor vi skal bo?

2-3 uker før avreise vil dere motta et oppdatert program med navn på hotellet dere skal bo på. Vi gjør oppmerksom på at om hotellet har overbooket kan dette bli endret på helt fram til ankomst.

Etter reisen

Tid til ettertanke og tiltak

Når du kommer hjem, vi du nok oppleve at du er ganske mettet av inntrykk. Det er sterke minner fra historiene du har hørt og minnestedene du har besøkt, men det er sikkert også en mengde gode og uforglemmelige minner å ta med seg videre.

Vi håper du har lært noe på reisen. Vi håper du har fått nye venner. Vi håper du tar med deg dine erfaringer og sunne holdninger videre.

Vi håper også du anbefaler våre turer til andre! Bare ta kontakt med oss, så kommer vi gjerne på skolebesøk!

Utviklet av: Folkebadet.no