Skip to main content

FRIGJØRINGEN AV AUSCHWITZ

I år er det 75 år siden nazistenes konsentrasjons- og tilintetgjøringsleir Auschwitz-Birkenau ble frigjort. På frigjøringsdagen den 27. januar, til mandag, vil denne viktige dagen markeres verden over. Vi i Hvite Busser har fått det ærefulle oppdraget fra museet Auschwitz i å organisere den norske delegasjonen med tidsvitner.

Overlevende fra Auschwitz, de få som fortsatt er i live, blir viet ekstra oppmerksomhet på markeringen i den polske byen Oswiecim på denne viktige dagen i historien. Fra Norge vil også kronprins Haakon og statsminister Erna Solberg delta. I nært samarbeid med statsministerens kontor er tre norske tidsvitner invitert til et eget arrangement med Hans Kongelige Høyhet Kronprinsen og statsminister Solberg.

I selve Auschwitz vil det bli en stor minneseremoni ved inngangen til Birkenau, internasjonalt kjent som «The Gate of Death», der rundt 200 tidligere fanger er æresgjester. I tillegg til kronprinsen og statsministeren vår, vil statsledere fra hele verden delta. 

Holocaustdagen ble opprettet som internasjonal minnedag for Holocaust av FN i 2005, og man besluttet da at dagen skulle markeres på den symbolsk viktige dagen for frigjøringen av Auschwitz, 27. januar.

Det er ikke bare i Auschwitz-Birkenau markeringer vil skje mandag 27.januar 2020. Over hele verden skal den vonde perioden i verdenshistorien markeres. I Norge blir det viktigste arrangementet på Akershuskaia i Oslo. Den 26.november i 1942 ble 532 norske jøder sendt til Stettin med skipet «Donau», før de til slutt endte i dødsleiren Auschwitz. Bare ni kom tilbake. Dette var den største enkeltdeportasjonen av jøder fra Norge i årene krigen varte.

De fra Hvite Busser som ikke reiser til arrangementet i Auschwitz, vil delta på markeringer i Oslo og andre steder i landet.

Samtidig oppfordrer vi i Hvite Busser skoler om å ha egne markeringer på Holocaustdagen. Kunnskap om det som skjedde under nazistenes terrorregime fra 1940 til 1945, kan være med på å bygge en mur mot hat, fordommer, dehumanisering og antidemokratiske krefter i dagens samfunn.