Duften av furu – min families hemmeligheter
Av Bianca Schaalburg
Tegneserie, Minuskel 2023
Minnearbeidet tar aldri slutt. Vi kan ikke fri oss fra vår historie. For uten minner, mister vi fremtiden, sa Tysklands president Frank-Walter Steinmeier i sin tale under 75-årsmarkeringen for andre verdenskrigs slutt.
I denne boka tegner, skriver og forklarer Bianca Schaalburg hvordan hennes forfedre- og mødre fortiet og fornektet egen og eget lands mørke krigshistorie og utryddelsespolitikk. Selv er hun født i 1968, og i oppveksten var holocaust et ikke-tema.
Når krigen er over, tegner Schaalburg etterkrigsårene med kald krig, delingen av Berlin, venner som tystet på venner, vilkårlige arrestasjoner og harde forhør. Boka er også fylt med hverdagsgleder og idyll. Kontrastene er slående. Det er med på å gjøre boka til den perla den er.
Berlin – Byen og historien
Av Helge Jordheim
Dokumentar/ reise, Press 2023
En flanør beveger seg retningsløst, mens de ser etter ting å ta vare på. Flanøren går bevisst motstrøms, ute av takt med omgivelsene, henger igjen på et gatehjørne eller i et portrom og ender opp med å legge merke til noe ingen andre har sett. Denne passasjen om flanøren er fra boka “Flanørens tilbakekomst” av Walter Benjamin. En bok Helge Jordheim skriver om i sin bok – “Berlin – byen og historien”.
Jordheim tar oss lesere med på vandringer i Berlin – både i nåtid og fortid. De fire historiske vandringene tar alle utgangspunkt fra Potsdamer Platz, det gamle sentrum i den viktige og sentrale byen i Tyskland, Europa og verdens historie, storbyen som er reist i et myrlandskap.
Enten om du skal oppdage Berlin for første gang, eller om du er en av oss som aldri får nok av den mangfoldige, storslagne, rotete, kreative byen – på godt og vondt – i vår felles europeiske historie, må du lese denne boka.
Museum for mordere og redningsmenn
Av Simon Stranger
Roman, Aschehaug 2023
Hvert kapittel er et rom, en sal i et museum. Det som stilles ut i Strangers museumsroman, er ikke gjenstander, men historier, minner og bilder som vekker glede og lyst. Det er mørkt. Vondt. Det er vår mørke historie om det norske holocaust. Du skal sitte igjen med en litt vemmelig følelse i hode og kropp etter dette museumsbesøket, samtidig som kunnskapshull fylles.
De to bærende historiene er om Rakel og Jacob Feldmann, og om Ellen Glott og hennes jødiske familie.
Det jødiske ekteparet Feldmann ble drept av to grenseloser, to menn som skulle beskytte og hjelpe dem. Ikke drepe. Ellen Glott ble fratatt boligen av nazistene. De ble fratatt eiendeler, drømmer og all verdighet. Ellen Glotts barnebarn giftet seg seinere med Simon Stranger, forfatteren. Dette er en bok om fryktelige historier, men med Strangers penn gir det deg en sterk leseopplevelse.
Sabotør: Tungtvannsaksjonen
Av John Jamtli
Tegneserie, Strand 2023
Det er gitt ut flere hyllemeter med litteratur om aksjonene mot tungtvannsproduksjonen på Rjukan mellom 1942 og 1945. Jamtlis tegnede versjon er en total fest å lese og se. Tegningene spruter av skaperglede, kunnskap og entusiasme. Fargetonene, spesielt på sidene der selve aksjonen mot tungtvannskjelleren skjer, er så vakre at du nesten må felle en tåre.
Boka er vel egentlig ment som en ungdomsbok, men det er bare tull og tøys. Enten du er åtte eller åtti, vil du ha stort utbytte av strekene til Jamtli. Les denne før du bestiller tur til Rjukan og besøker tungtvannskjelleren.
Denne boka er en del av John Jamtlis «Sabotør»-serie. Det er bare å håpe at han aldri mister gnisten. Han er allerede i gang med femte bok i serien, og jeg vet at nummer seks er klar i hodet hans.
(Bildet øverst i saken er hentet fra denne boken, og viser faktisk artikkelforfatteren Bjørn Harry Schønhaug med grønt skjerf og brun jakke. red.anm)
I skyggen av holocaust – Antisemttisme i norsk historie 1945-2023
Av Kjetil Braut Simonsen
Sakprosa, Hunanist 2023
Mer enn en tredjedel av den jødiske befolkningen som levde i Norge da krigen brøt ut, ble myrdet – utryddet av nazister og deres norske medløpere. Hele 230 jødiske familier i Norge ble utslettet.
Dette er det dystre bakteppet historikeren og forskeren ved Jødisk Museum i Oslo skriver boka på. Han lar oss vite at i årene mellom 1946 og 1973 kom det 19 lærebøker som handlet om krigen i Norge. I kun åtte av dem ble deportasjonen av norske jøder omtalt.
Etter krigen har norske høyreekstreme og holocaustbenektere skrevet, sagt og hevdet at utryddelsen av seks millioner jøder, blant annet i Auschwitz, har vært en overdrivelse, myte og propagandaløgn som aldri har blitt bevist at faktisk skjedde.
Denne seiglivede myten fra de alliertes krigs- og etterkrigskjøkken.
Løgnen om de seks millioner gassede jøder.
De seks propagandamillioner ihjelgassede jøder.
Den såkalte Endlösung.
De såkalte utryddelsesleirene.
Gasskammerfabler
Det at noen faktisk har sagt dette, viser helt tydelig at antisemittisme og høyreekstremisme er noe vi må ta på alvor den dag i dag. I nesten hvilket som helst kommentarfelt, så ytres og spres tanker, lenker og ideer som har mange treffpunkter med de gamle nazistenes tanker og syn på jøder. Dette skal vi ikke la skje! For å unngå dette, trenger vi å være bevisste. For å bli det, trenger vi kunnskap. Det får vi i Braut Simonsen verk.
Maus – en overlevendes fortelling
Av Art Spiegelmann
Tegneserie, Gyldendal 1986
Art Spiegelmann er sønnen til den polske jøden Vladek Spiegelmann. Heldigvis for oss, begynte tegneserieskaperen Art og tegne og dypdykke i farens historie. Denne boka er sagt å være blant verdens viktigste tegneserier.
Har du en tenåring som har en økende interesse for verdenskrigen og dens historie, bør du gå til innkjøp av denne mørke, dystre og geniale tegneserien.