fbpx

Praktisk info

Finansiering av skoleturer

Statsstøtte til elever på klassetur med Hvite Busser

Stortinget har bevilget 15,5 mill. kroner for skoleåret 2020/2021. Målet er å gi flere ungdommer mulighet til å dra på tur til minnesteder fra andre verdenskrig. Det kan være konsentrasjonsleirer, museer, fangeleirer og andre minnesteder i utlandet eller i Norge. Støtten er en del av handlingsplan mot antisemittisme. Ordningen gjelder også for skoleåret 2021/2022. Vi venter på beskjed angående søknadsfrist.

Betingelser

Målgruppen er ungdom på 8.- 10. trinn og videregående opplæring.

Det har tidligere vært forutsatt at turen skal ha minst tre overnattinger for å kunne få støtte. Som følge av covid-19-pandemien er dette kravet inntil videre tatt bort. Også dagsturer, både enkeltdager og over 1-2 dager, kan innvilges tilskudd hvis turene inngår i et samlet pedagogisk opplegg knyttet til temaene for tilskuddsordningen.

Tilskuddet skal brukes til å redusere prisen på turen for ungdommene som deltar  på turen. Det kan være utgifter til læremateriell, inngangspenger, omvisninger og utgifter til reiseledere som underviser ungdommene på turen.

Hvite Busser søker på vegne av alle våre kunder som faller inn under ordningen.

Les mer om støtten på Utdanningsdirektoratets hjemmesider: Klikk her

 

 

Gratisprinsippet i skolen

Tekst fra Udir.no Oppdatert mars 2021

Klasseturer

Hvis skolen arrangerer turer som en del av opplæringen, skal den være gratis for elever og foreldre. Eksempler på hva som avgjør om det er en del av opplæringen er blant annet:

 • Turen foregår i skoletiden
 • Turen er en del av opplæringen etter læreplanene for fag
 • Lærere er med på turen og mottar lønn
 • Det er utarbeidet regler for turen, med for eksempel sanksjoner for hjemsendelse
 • Skoleeier er ansvarlig dersom det oppstår uhell
 • Turen fremgår av skolens virksomhetsplan/årsplan
 • De som ikke er med på turen har et organisert opplæringstilbud

Hvis turen er delvis lagt til skoletiden og delvis til fridager, kan skolen velge å ta betalt for den delen som foregår på fridager. Skolen må da legge til rette for at de mulig for eleven å kun delta på skoledagen, for eksempel med transport.

Foreldre kan på eget initiativ foreslå å bidra til en tur som krever mer penger enn det skolen kan bruke. Skolen har likevel et ansvar for at foreldreinnsamlingen foregår på lovlig måte, og bidragene skal være frivillig og anonyme.

Ulykkesforsikring

Skoleeier er ansvarlig for å ha ulykkesforsikring for alle elevene som drar på skoleturer.

Turer som er arrangert av foreldre

Turer som arrangeres av foreldrene og som legges utenom vanlig skoletid og ikke har noe med opplæringen å gjøre, er ikke en del av gratisprinsippet.

Dugnader – tips fra andre skoler

Forslag til dugnader og arrangementer som har kommet inn fra andre skoler. Send oss gjerne ditt tips også.

Husk å sjekke om dere evt. må søke om tillatelse før dere setter igang.

 • Temaaviser med lokale støtteannonser.
 • Selge støtteannonser på t-skjorter / genser el.
 • Loppemarked.
 • Lotterier.
 • Auksjoner.
 • Salg av pepperkaker/kaker.
 • Teater/musikkvelder for foreldre, besteforeldre og medelever.
 • Husmaling.
 • Stor-rengjøring.
 • Jevnlig fellessparing allerede fra 8. klasse.
 • Skifte dekk med salg av vafler og kaffe mens man venter.
 • Konsert eller skolerevy.
 • Ta inngangspenger til arrangement i forbindelse med foreldremøter.
 • Rydde/vaske idrettsarenaer, anleggsanlegg, nybygg og lignende Sjekk om det bygges nytt der du bor. Her er det ofte behov for nedvasking når håndverkere er ferdig.
 • Flaskesortering på din lokale brusfabrikk.
 • Vasking av idrettshaller. Kanskje stolene på din fotballarena trenger en vask?
 • Kinokveld på skolen. Like før Halloween hadde en klasse skrekkfilm-video-kveld i gymsalen for hele ungdomsskolen, komplett med popkorn og godteri.
 • Flaskeinnsamling –  Etter 17. mai i fjor og etter påske i år arrangerte vi panteflaske innsamling over hele Rykkinn.  2 elever og 1 forelder ble utdelt et område å dekke.  I løpet av 2 timer samlet vi kr. 7000.00. (tips fra en skole)
 • «I likhet med dekkskift tilbud på deres side, arrangerte vi 2 bilvask dager, begge på lørdagen før 17. mai.  Donasjon var kr. 50 pr. bil, og vi også solgte vafler og kaffe til de som ventet for vask.  Dette var et særdeles populært tilbud, og sosialt for elevene. Når det var ingen biler i kø for vask, ble det litt sprut på hverandre.»
 • 9. klasse ved Spikkestad ungdomsskole har tidligere finasniert sin reise ved salg av kulinarisk kalender.
 • Ved å brette returkartonger fikk en skoleklasse i Oslo et godt bidrag til sin klassekasse.
 • Salg av muffins og vafler på skolen.

Planleggingsfasen

10 tips for en fantastisk klassetur

Tips til turkomiteer som skal arrangere klassetur.

1: Orienter dere godt før dere bestiller

Hvilke turer er mulig for en gruppe med deres størrelse, budsjett og avreisested? Hvilke ønsker og forventninger har gruppa? Tur i Norge eller tur utenlands? Kjapp helgetur eller mange dager?

På Hvite Bussers nettsider finner dere mange gode turtips i både Norge og til utlandet. Kontakt oss for spørsmål og uforpliktende tilbud tilpasset deres gruppe. Vi deltar også gjerne på planleggingsmøter – både fysisk og digitalt.

2: Få med flest mulig av elevene i klassen

En klassetur med felles opplevelser og inntrykk er svært inkluderende og kan skape et sterkt samhold i klassen. Sjekk gjerne med elever og foreldre hva som skal til for å få med alle.

Kontakt Hvite Busser for råd om hvordan turen kan tilpasses. Vi har ordninger for bevegelseshemmede og sørger for at alle matallergier og -preferanser blir tatt hensyn til underveis. Vi kan også gi tips om hvordan dere kan samle inn penger og vi søker statsstøtte for alle som reiser med oss.

5: Bestill tur i god tid

Hoteller, museer, aktiviteter, ferger og fly fylles vanligvis opp raskt, i alle fall rundt skolens ferier.

Hvite Busser klarer stort sett alltid å finne rom til alle grupper uansett, men det er mye lettere og ofte billigere å arrangere turer litt frem i tid. Bestill gjerne tur for 10. klasse allerede mens de går i åttende.

3: Gi klasseturen et variert innhold

Hver klasse og hver elev og er sammensatt, og kan ha mange forskjellige interesser og behov. Sett sammen et program med alvor og moro, lytting og involvering, refleksjon og action.

Hvite Busser sørger for en variert klassetur i samarbeid med våre utallige samarbeidspartnere. Finn grunnpakken som passer deres best, så hjelper vi dere å finne tilleggsaktiviteter som passer gruppa og årstiden. For eksempel vandretur, kjøpesenter, klatrepark, badeland eller sykkeltur.

4: Planlegg hver dag nøye

En gruppereise gir langt mindre rom for spontane innfall enn en familieferie eller langhelg med vennegjengen. Oppmøtetidspunkt må overholdes med god margin. Bussjåførens strengt regulerte kjøre- og hviletider må overholdes. Aktiviteter bør gjennomføres på full mage, og noen opplevelser krever rom i programmet til ettertanke.

Etter å ha arrangert tusenvis av klasseturer kan Hvite Busser kunsten å sette sammen opplevelsesrike og gjennomførbare program for ungdom.

6: Sett dere inn i betalings- og avbestillingsbetingelser

Unngå ubehagelige overraskelser og les alle betalings- og avbestillingsbetingelser nøye. Spesielt etter korona vet vi at uforutsette ting kan skje.

De som bestiller klassetur med Hvite Busser trenger kun å sette seg inn i våre betingelser. Vi tar ansvar for alle avtalene med hotell, ferger, busselskap, restauranter og så videre. De fleste har vi et svært godt forhold til etter mange års samarbeid.

7: Sørg for gode rutiner underveis

Å få fin flyt på reisen med store grupper krever gode rutiner. Dobbeltsjekk romfordeling og nøkler på overnattingssteder, følg opp allergier på alle spisesteder, sjekk at lokale guider kan riktig språk, ta dopause på de riktige stedene…

Voksne på klassetur med Hvite Busser kan la oss ordne alt det praktiske, så har dere bedre tid til å følge opp ungdommen og sørge for orden og trivsel i gruppa.

8: Vær forberedt på uforutsette hendelser underveis

Noen kan bli syke, ferger kan innstilles, veiarbeid kan gi store forsinkelser og hærverk kan dessverre forekomme.

Hvite Busser har erfaring med og rutiner for alle tenkelige situasjoner som kan oppstå på tur med ungdom. Overlat dette til oss! (Reiseforsikring er for øvrig hver enkelt sitt ansvar.)

9: Gi klasseturen et faglig innhold

Læring utenfor klasserommet gir solide knagger å henge kunnskap på. Ingen som har vært på omvisning i en tidligere konsentrasjons- eller fangeleir glemmer andre verdenskrig, Holocaust, eller hva menneskerettigheter betyr.

På klassetur med Hvite Busser får dere et oppdatert og engasjerende pedagogisk opplegg basert på læreplanen i norsk skole. Reiselederen gir reisen en rød tråd, og sørger for forberedelser og ettertanke etter besøk ved museer og minnesteder. Vi tør å påstå at ingen av de 200 000 som har reist med Hvite Busser har glemt turen.

10: Bestill klassetur med Hvite Busser!

Reis bakover – tenk fremover!

 

 

 

Grunnpris og tillegg

Våre grunnpriser med måltidspakke er en komplett tur med reiseleder, pedagogisk opplegg, turbuss, ferge, overnattinger, måltid og inngang og omvisning på museer og minnesteder. Her finner du mer detaljer om prisen.

Be om et uforpliktende tilbud til din gruppes antall, tidspunkt og avreisested!

Grunnpriser

 • Grunnprisene oppgitt på våre nettsider er fra-priser. De gjelder per person, fra 45 personer i lavsesong.
 • Med lavsesong menes fra 1. november til 31. mars, med unntak av jul og påske. Vi kan arrangere turer når som helst.
 • Antall: Vi arrangerer turer for grupper i alle størrelser. Prisen øker ved færre deltagere enn 45 øker prisen.
 • Vær oppmerksom på at grunnprisen i noen tilfeller er oppgitt uten måltidspakken. Dette er spesifisert i hvert program.

Måltid

 • Frokost er inkludert ved alle overnattinger.
 • Våre måltidspakker dekker stort sett alle lunsjer og middager på turen. Unntaket er for eksempel når gruppa har fritid i programmet.
 • De fleste middagene i måltidspakken er på hotellet, men vi kan bestille på mer spennende restauranter mot et tillegg. Se tilvalg under hver tur, eller spør oss.

Overnatting på hotell

 • Frokost er alltid inkludert.
 • Standard overnatting inkludert i prisen er flersengsrom på uspesifisert hotell utenfor sentrum.
 • Flersengsrom betyr stort sett tre- eller firemannsrom. I noen tilfeller kan det også bo flere på ett rom.
 • Mot et tillegg i prisen kan man bestille sentrumshotell.
 • Enkeltpersoner kan bestille dobbelt- eller enkeltrom mot et tillegg i prisen.

Nattferger

 • Overnatting på standard ferge i firesengs innvendig lugar er inkludert i prisen.
 • Enkeltpersoner kan bestille dobbelt- eller enkeltlugar mot et tillegg i prisen.
 • Frokost er alltid inkludert.

Museer og minnesteder

 • Besøk og omvisning i tidligere konsentrasjons- og fangeleire er alltid inkludert, for eksempel Auschwitz, Sachsenhausen, Ravensbrück, Grini Falstad. Dette gjelder også Utøya, 22. julisenteret, Narviksmuseet, HL-senteret og flere andre.
 • Se hvert program for hvilke museer og minnesteder som er inkludert i grunnprisen, og hvilke som kommer i tillegg.
 • Vi booker alle museer og minnesteder for gruppa, også Auschwitz/ Birkenau.

MVA

 • Prisen på turer i Norge er inkludert MVA.
 • For reiser i utlandet betaler dere ikke moms.

Avreisested

 • Lengre reisevei gir høyere pris. I noen tilfeller må man også legge inn en ekstra overnatting.
 • Når det gjelder utenlandsturer, har vi  beregnet grunnprisene med avreisested på Østlandet.

Sesong og kapasitet

 • Vi gjør oppmerksom på at prisen kan bli høyrere i høysesong, spesielt rundt skolens ferier. Kapasitet på hotell, museer, ferger og annet kan også påvirke prisen.

Flyreiser

 • Priser for reiser som involverer fly er oppgitt uten selve flyreisen.

Se våre reisevilkår for mer informasjon om blant annet betalings- og avbestillingsbetingelser og prisøkning.

 

Fly eller buss?

Buss

De aller fleste av våre reiser for skoleungdom går med buss – hele eller deler av veien til våre reisemål. Det er mange fordeler med å reise med buss.

På bussen blir god tid til å sosialisere med de andre og kanskje bli bedre kjent med noen du ikke kjente så godt fra før. Bussen er vårt klasserom, og vi bruker reisetiden til å vise filmer fra Hvite Bussers filmskatt om tidsvitner, menneskerettighetsbrudd og konsentrasjonsleire.

Fly

Våre reiser for skoleungdom kan også tilrettelegges med fly og program for dagene tilpasses flyets rutetider.

Fordelen med å reise med fly er at turen kan komprimeres og forkortes. Det kan ofte være viktig for foreldre med fulle kalendere. Siden man gjerne sparer en overnatting eller to ved å fly, blir  ikke totalprisen nødvendigvis høyere.

Husk at egne reisevilkår for fly gjelder!

Hvor mange kan/må reise?

Om klassen er veldig få og dere er fleksible, så kan vi gjøre et forsøk på å koble dere sammen med andre skoler/klasser på samme reise. Om det er veldig mange fra samme skole som vil på tur, så kan man bestille en tur sammen, og vi bestiller opp etter gruppens størrelse.

Kan dere komme til skolen vår?

Representanter fra Hvite Busser møter gjerne opp på skolen for å informere om virksomheten og turene våre.
Ønsker skolen å ha en undervisningstime for bare eleven er dette også en mulighet. Vi kan også møte på digitale møter.

Ta kontakt med oss i dag på post@hvitebusser.no eller tlf: 35 93 31 10

Før reisen

Lugar- og romfordeling på turen

Lugarer på ferger

Firesengs innvendig lugar er inkludert i prisen. Før reisen ber vi dere fylle ut en lugarliste med fire personer i hver lugar, fordelt på kjønn. Dersom tallene ikke går opp, kan dere sette 2-3 personer i de gjenværende lugarene.

Standard rom på hotell

Prisen inkluderer seng i  flersengsrom. Dette betyr stort sett 3-4 på hvert rom. I noen tilfeller kan det også bo flere enn fire på ett rom. Dersom romfordelinga ikke går opp, vil noen senger stå tomme. Man deler ikke rom med gjester fra andre grupper. Vi tar sikte på å fylle opp rommene, så voksne som ikke har betalt ekstra for enkelt- eller dobbeltrom kan i noen tilfeller havne på rom med elever.

Vi vil be dere sette opp romfordeling basert på firemannsrom, men gjør oppmerksom på at det kan komme endringer underveis. Nøyaktig romsturktur får vi vite kort tid før ankomst, gjerne samme dag. Dette fordi våre priser er fremforhandlet med forutsetning om fleksibel romsturktur.

Single og doble

Enkeltpersoner kan bestille enkelt- eller dobbelt rom/ -lugar mot et tillegg i prisen.

Vi tar forbehold om kapasitet. Dersom man i noen tilfeller har betalt for enkelt-/dobbeltrom, men måtte sove i flersengs grunnet kapasitetsmangel, vil det aktuelle enkelt-/ dobbeltromtillegget bli refundert. Om gruppen ønsker mange enkle og doble rom, ber vi om å få vite dette så tidlig som mulig. Dette øker sjansen for at bestillingen blir innvilget.

Innsending av navnelister

Komplett navneliste sendes oss fem måneder før avreise. Vi vil sende dere en Excel-fil der navnene skal føres inn. Samtlige reisende må registreres med fullt navn, fødselsdato og kjønn.

Klassetur og Covid-19

Covid-19 har gjort det ytterst krevende å planlegge reiser. Generelt vil vi allikevel si: Det er bedre å bestille en reise som må avlyses, enn å ikke bestille noe i det hele tatt.

Blir det tur? Vi får mange spørsmål om det kommer til å bli reiser i nærmeste fremtid eller ikke. Vi forholder oss til UD’s reiseråd og informasjon gitt fra FHI og Regjeringen. For veiledning om din gruppe bør reise eller ikke, anbefaler vi å kontakte deres kommuneoverlege.

Hva hvis vi må avlyse? Det er viktig at reisende setter seg inn i våre reisevilkår. Nå er det riktignok unntakstilstand, og både  vi og våre samarbeidspartnere ønsker å finne fleksible løsninger til det beste for de reisende.

Hvordan ivaretas smittevern underveis? Våre samarbeidspartnere (serveringssteder, buss selskap, hoteller osv) følger smittevernsanbefalinger for sin bransje. Gruppene vil få en smittevernguide basert på gjeldende smittevernregler. Vi vet at reglene endrer seg fort, slik at disse først gis nærmere avreise.

Hvilke ekstra kostnader følger med økt smittevern? Gruppen er selv ansvarlig for munnbind og hånddesinfiseringsmiddel. Det kan oppstå behov for ekstra plass i buss, på overnattingssteder, restauranter og museer. Dette kan medføre behov for større buss, flere hotellrom, flere guider, mindre grupper på museer og lignende. Slike ting må vi vurdere i takt med endringer i smittesituasjon og smittevernregler. Generelt vurderes en klasse som en kohort, noe som gjør det litt enklere.

 

Se oversikt over alle våre reiser

Forberedelse og forventinger

Det er mange måter å forberede seg på denne reisen. Det er den praktiske delen, der du må huske pass, valuta, reiseforsikring, hvilke klær du skal ha med deg, og så videre.

Så er det den faglige delen. Det kan være både lurt og nyttig å lese litt om menneskerettigheter, 2. Verdenskrig og nazismen.

Og så er det den mentale delen. Det er den delen du kan begynne å tenke litt på hva du faktisk skal oppleve. Kanskje du tar frem et atlas og ser litt på avstander, kanskje du snakker litt med noen i klassen eller de der hjemme, og kanskje du tenker litt ekstra på at dette kan bli en reise der du ikke bare opplever historien tett inn på livet, men du skriver din egen historie også.

Spør oss om skolebesøk! Vi kan gi dere et verdiseminar som et ledd i forberedelsene til turen.

Under reisen

Lading og wi-fi på bussen

Ikke alle busser har ladestasjon ved alle seter. Spør sjåføren om du kan lade, men det beste er om du lader på hotellet/fergen. Husk å ta med laderen videre på reisen! En powerbank kan også være nyttig.

Noen av bussene har Wifi, men ikke alle. I Polen og Tyskland vil man ofte oppleve dårligere nett enn vi er vant til i Norge.

Husk å hashtagge!

Når du er på en spennende opplevelsesreise som dette, kommer du sikkert til å ta mange bilder. Kanskje de der hjemme har lyst til å følge med på turen? Hashtagg dine bilder med #hvitebusser, så kommer også dine bilder med!

Hvem vet hvor vi skal bo?

2-3 uker før avreise vil dere motta et oppdatert program med navn på hotellet dere skal bo på. Vi gjør oppmerksom på at om hotellet har overbooket kan dette bli endret på helt fram til ankomst.

Etter reisen

Tid til ettertanke og tiltak

Når du kommer hjem, vi du nok oppleve at du er ganske mettet av inntrykk. Det er sterke minner fra historiene du har hørt og minnestedene du har besøkt, men det er sikkert også en mengde gode og uforglemmelige minner å ta med seg videre.

Vi håper du har lært noe på reisen. Vi håper du har fått nye venner. Vi håper du tar med deg dine erfaringer og sunne holdninger videre.

Vi håper også du anbefaler våre turer til andre! Bare ta kontakt med oss, så kommer vi gjerne på skolebesøk!