Podkast: Stemmer fra Sachenhausen

Nær 2500 norske konsentrasjonsleirfanger satt i Sachsenhausen under andre verdenskrig. I løpet av kort tid vil det ikke lenger være noen overlevende fra leiren som kan formidle og fortelle historien om hva som faktisk skjedde under nazistenes grusomme regime. Alle de norske stemmene fra Sachsenhausen, med ett unntak, er nå borte. Hvite Busser har tatt vare på historiene til tidsvitnene gjennom 30 år. 10 av de kan du nå høre i podkasten Stemmer fra Sachsenhausen.
Skrevet av:
Hvite Busser
Publisert: 15. september 2022

Stemmer fra Sachsenhausen

Fra 1994 og frem til i dag har over 120 tidsvitner fortalt sine unike historier. Mange av intervjuene ble redigert til filmer som har blitt vist på NRK, TV2 og TVNorge. Aller viktigst; filmene vises fortsatt til ungdom som reiser på tur med Hvite Busser.

Nå har filmskaper og reiseleder Karine Næss Frafjord tatt frem 10 av intervjuene hun gjorde på 1990 og 2000-tallet. Hun har tørket støv av de gamle videokassettene og laget en podkastserie for nye generasjoner og alle andre som ønsker å lære mer om det som faktisk skjedde. Hun startet dette arbeidet mens tidsvitnene var friske og reiste på tur sammen med ungdommer for å fortelle sine historier. Vårt mål var å bevare beretningene for ettertiden, men ettertiden kom veldig fort.

I podkast-serien Stemmer fra Sachsenhausen forteller hun historiene til Bjørn Egge, Erling Bauck, Eskild Jensen, Fikk Kleppe, Kristian Ottosen, Sigurd Syversen, Stig Vanberg, Finn Hasselgård, Wanda Heger og den alle siste stemmen; Bernt H. Lund.

Gjennom 30 år har over 300 000 ungdommer deltatt på dannelsesreiser til tidligere konsentrasjonsleirer og minnesteder i regi av Hvite Busser. Vi har alle et ansvar for å føre arven videre slik at historien ikke blir glemt og gjentar seg.

Slik finner du podkasten

Hvite Bussers podkast «Stemmer fra Sachsenhausen» er tilgjengelig alle steder der podkast finnes (Spotify, podkast-appen på en smarttelefon osv)

Du kan også klikke på bildet under for å komme til podkasten: