Regnbueflagg mot likegyldighet

I Juni vaier Regnbueflagget fra en rekke privatboliger og offentlige bygninger rundt om i Norge. Juni er Pridemåned. Hovedparolen er at alle har rett til å elske den de vil. Det er ikke en selvfølge rundt om i verden.
Skrevet av:
Frank Sandbye-Ruud
Publisert: 19. juni 2021

Kriminalisering av homofile

En oversikt fra FN viser at det i 2020 var 69 land som har kriminalisert det å være homofil, 8 land har dødsstraff for homofili. I Norge var det forbudt frem til 1972.  Hvite Busser jobber med å motvirke fordommer, rasisme, anti-semittisme og hatprat. Nazi-Tyskland er fortsatt et fryktelig eksempel på hvordan regimer kan forfølge grupper som skiller seg ut. Homofile menn skulle utryddes fordi de ikke passet inn i den rene ariske rasen. Det umulig å fastslå hvor mange nazistene myrdet. Tallene varierer fra 5 000 til 15 000. Alle ble sendt i tyske konsentrasjonsleire. De fikk spesialbehandling, noe som betød ekstra straff, og ofte død.
Du trenger ikke å henge ut pride flagget på din balkong. Alt vi ber om er at du tenker på hvorfor “jævla homo” fortsatt er et skjellsord, og at bak enhver legning står et menneske med like rettigheter som deg.
I dag forventer man ikke at europeiske land skal innføre tiltak rettet mot homofile. Derfor er det nedstemmende at land som Polen har gått til det skritt å opprette homofrie soner, og Russland, som har forbudt det de kaller homopropaganda. I juni ble en lignende lov vedtatt i Ungarn. Den ble vedtatt med 157 stemmer for. Kun 1 stemte mot. I praksis innebærer det et forbud mot all undervisning og offentlig publisitet om seksuelle minoriteter, eller LHBT.
Fra Tsjetsjenia har det kommet rapporter om konsentrasjonsleirer for homofile. I Skandinavia har Den Nordiske Motstandsbevegelsen markert seg ved å marsjere under parolen: Knus homolobbyen! På sidene deres kan man lese at denne kampen er svært viktig fordi homofili er mot naturens gang (kvinne+mann=sant). Blåkopi av nazipropagandaen fra 1920 tallet. Den Nordiske Motstandsbevegelsen er en liten gruppe, og kan lett avfeies som latterlige. Så hvorfor bry seg?

“Likegyldighet” av Martin Niemöller

Ubåtkapteinen, presten, motstandsmannen og den politiske fangen, som satt i konsentrasjonsleirene Sachsenhausen og Dachau fra 1937 til 1945, Martin Niemöller, oppsummerte grunnen til å bry seg i sitt berømte dikt; Likegyldighet:
Først tok de sosialistene, men jeg brydde meg ikke
for jeg var ikke sosialist
Så tok de fagforeningsfolkene, men jeg brydde meg ikke
for jeg var ikke fagforeningsmann
Deretter tok de jødene, men jeg brydde meg ikke
for jeg var ikke jøde
Tilslutt tok de meg
Men da var det ingen igjen til å bry seg
Niemöller selv laget flere versjoner av diktet. Senere versjoner har inkludert kommunister, sosialdemokrater, Jehovas Vitner og andre. I dag kunne homofile med fordel vært inkludert. Poenget i diktet er at forfølgelse og folkemord med at de store massene enten ikke bryr seg, er for redde for å vise motstand eller er tilhengere av forfølgelsene.
Det er en god side ved vårt norske samfunn at vi har vanskelig for å forstå at det er så provoserende at en jente elsker en jente eller at en gutt elsker en gutt, at de er bifile eller transpersoner, at det skal provosere så mange. Vi lever i et fantastisk demokrati der det er en menneskerett å kunne elske den man vil, uten å risikere fordømmelse og forfølgelse.
Du trenger ikke å henge ut pride flagget på din balkong. Alt vi ber om er at du tenker på hvorfor “jævla homo” fortsatt er et skjellsord, og at bak enhver legning står et menneske med like rettigheter som deg. Livet er for kort til å prøve å styre andres liv. Lev ditt eget, og vær glad når noen finner hverandre.
Gode regnbuedager.
Hilsen fra oss i Hvite Busser