Takk for innsatsen Rune G.

Det var vondt og veldig trist å lese at Rune Gerhardsen var gått bort. For Hvite Busser var Rune en svært viktig person. I nesten åtte år, helt frem til 2019, var han leder for Stiftelsen Hvite Busser.
Skrevet av:
Ole Jonny Hansen
Publisert: 8. september 2021

Holdningsberedskap

Rune var sterkt preget av sin oppvekst. Hans far Einar Gerhardsen, leder for Arbeiderpartiet og statsminister i mange år, kom hjem fra krigsfangenskap året før Rune ble født i 1946. Hans far og hans kamerater fra fangetiden var ofte samlet i Gerhardsens leilighet i 4. etasje i Sofienberggaten 61 D, der Rune fikk del av historier og sanger. Det var alltid spesielt å høre Rune fortelle om alle disse møtene. Han fortalte med en helt spesiell innlevelse som beveget alle vi som fikk lytte. Det var tydelige minner som hadde satt dype spor. Og som skapte et helt spesielt engasjement han tok med seg i hele sitt politiske virke.

Rune ble, som de fleste, dypt grepet av terrorangrepet på Utøya. Han var rask til å se at dette var handlinger formet av ett menneskes ideologiske ståsted. Derfor kom han opp med begrepet «holdningsberedskap». Der tanken var, og er, at det er like viktig å drive et forebyggende arbeid med unge menneskers holdninger og verdier, som det er å satse på midler til politiberedskap.

Visjonær

Ved siden av å være en vennlig, samlende og dyktig leder, var Rune en visjonær. Allerede i 2012 gikk han ut i media med en tanke om å modernisere de historiske turene med Hvite Busser som går til tidligere konsentrasjonsleirer, og nå reise til Utøya. Han mente det var naturlig å trekke en direkte linje fra Hitlers tankegods til terroristen. Det er den samme ideologiske arven, det samme menneskesynet, som i begge tilfeller skapte så store menneskelige lidelser.

Rune var en leder som tankemessig gikk foran og viste vei. Utøya er i dag inkludert i Hvite Bussers Norgesturer som en av de viktigste stedene vi besøker.

Rune G. har alltid utfordret det bestående politiske bildet. Ettertiden viser at mye var svært viktig og helt betimelig. I et Aftenpostenintervju i 2019 konkluderte han med at mange av utspillene hans var blitt politikk.

Det samme har skjedd i Hvite Busser. Runes utspill var mange, og ofte langt foran sin tid. Vi skulle så altfor gjerne hatt Rune med på en tur til Utøya. Gjerne sammen med en gruppe ungdommer. Vi tror han hadde vært stolt. Dessverre fikk vi aldri den muligheten.

Vi som har vært så heldige å få lære å kjenne Rune er fulle av takknemlighet over hva vi fikk lære av ham.  Samtidig føler vi på både savn og sorg. Våre tanker går til hans nærmeste.

 

Vi takker ham oppriktig for hans viktige arbeid i Hvite Busser.