Film: Tragedien i Bjerkvik

Fra 11. mai vises dokumentarfilmen "Tragedien i Bjerkvik" på NRK.
Skrevet av:
Hvite Busser
Publisert: 10. mai 2023

Bygda ble bombet

Natt til 13. mai 1940 angrep ni britiske krigsskip den lille bygda Bjerkvik utenfor Narvik. Bygda ble bombet sønder og sammen. Bakgrunnen for angrepet, var at de allierte hadde fått informasjon om at tyske styrker befant seg der.  Innen de allierte nådde frem, hadde de tyske styrkene imidlertid forlatt bygda og det var kun bygdas befolkning som befant seg der. 14 sivile ble drept i det voldsomme angrepet, blant dem Magne Øymos tvillingbror Kjell på fem år, og moren Marie.

Dramatisk flukt

Flukten for å redde livet var svært dramatisk for Magne Øymo (88) som den gang var et barn på fem år. Magne husker derimot detaljene svært godt, og i filmen tar han oss med på fluktruten hvor han lavmælt forteller sin historie. Det tok nesten 80 år før han orket å snakke om det. I og med at det var de allierte, våre venner, som sto bak angrepet, ble historien dysset ned og den er en lite kjent del av den norske krigshistorien.

Dokumentarfilm i samarbeid med Hvite Busser

Filmen «Tragedien i Bjerkvik» er laget av Frafjord Media og Catapult film med støtte fra Hvite Busser og Stiftelsen Sat Sapienti. Vi er svært stolte av å ha bidratt til denne filmen, og vi er svært takknemlige for at Magne ville fortelle sin historie.

 

Vises på NRK2 torsdag 11. mai 23:00 og lørdag 13. mai 20:40.
Også tilgjengelig på NRK nett-TV