Hvite Busser 30 år – med Kong Harald til stede

24. august 2022 markerte vi vårt 30 års-jubileum på ærverdige HL-senteret på Bygdøy i Oslo. Hvite Busser ble etablert som følge av en oppblomstring av nynazismen på Sørlandet. Siden den gang har selskapet utviklet seg til å bli en betydelig aktør innen bevisstgjøring av menneskerettigheter, menneskeverd og demokratiforståelse i fortid og nåtid.
Skrevet av:

Publisert: 26. august 2022

Tidsvitner til stede

Kong Harald ble ønsket velkommen av Hvite Bussers styreleder, Ann-Magrit Austenå. Ved arrangementet deltok en lang rekke gjester som på forskjellige måter har samhandlet nært med Hvite Busser. Vi er glade for at tidsvitnene Bernt H. Lund fra Oslo og Magne Øymo fra Narvik, fant det mulig å komme. I tillegg var flere 2. generasjons tidsvitner, og en rekke representanter for det Mosaiske trossamfunn, Freds- og menneskerettighetssenterne, ungdomspartier m.fl. til stede under markeringen.

Taler og underholdning

Vi ble ønsket velkommen av Direktør ved HL-senteret Guri Hjeltnes, som ga oss et innblikk i Villa Grandes spesielle historie. Kunnskapsminister Tonje Brenna, Ordfører i Oslo, Marianne Borgen og President i Norges Røde Kors, Thor Inge Sveinsvoll, sto på talelisten og understreket viktigheten av Hvite Bussers arbeid. Per Vollestad og Gutta på Skauen fremførte sanger sunget av fangene på Grini.

Roseslottet og Grinimuseet

Tidligere på dagen var flere av gjestene med på besøk ved Roseslottet der Vebjørn Sand viste oss rundt. Det ble et spesielt rørende øyeblikk da tidsvitne Magne Høymo fikk se sitt eget portrett. Videre gikk turen til Grinimuseet, som viste oss sitt fabelaktige opplegg for ungdomsgrupper. Dagen ble avsluttet med en staselig middag i Villa Grandes nyrestaurerte Storsal.

Viktig budskap

Kong Harald tydeliggjorde viktigheten av at unge mennesker får kommet ned og sett hva som har skjedd. Det skaper holdninger som gjør at vi ikke opplever dette en gang til, sa kongen. Videre fikk han spørsmål fra NRK om hvilke betraktninger han gjør seg over at vi markerer jubileet samtidig som det pågår en krig i Europa. Da svarte kongen; «Det gjør det kanskje enda viktigere».

Enorm verdi for ungdommer

Hvite Busser er et viktig supplement til skolens arbeid med menneskerettigheter og demokratiforståelse. Vi ser bakover – og tenker fremover. En reise med Hvite Busser skal være en opplevelse den enkelte elev tar med seg resten av livet, som kan være formende for viktige verdivalg.

Hvite Bussers ambisjon er å levendegjøre historien, og gi elevene et godt grunnlag for å stå bedre rustet til å møte viktige verdiutfordringer i fremtiden.