Nyttårstale til engasjerte foreldre fra Hvite Busser

Gjennom 30 år har over 200 000 ungdommer reist på klassetur med Hvite Busser – en klassetur med mening. Vårt slagord er «Reis bakover – tenk fremover», og vi mener det er ytterst viktig aldri å glemme uretten som rammet millioner av fanger under andre verdenskrig. Nå skal vi heller ikke glemme at ingen av disse ungdommene ville ha kommet seg på klassetur uten en formidabel innsats av engasjerte foreldre. Selv om vi prøver så godt vi kan å være deres totalleverandør av klasseturen, faller allikevel et stort ansvar på foreldre og turkomiteen.
Skrevet av:
Alle oss i Hvite Busser
Publisert: 31. desember 2021

Planleggingens diplomati

Først skal gruppen enes om hvor turen skal gå. Mang en engasjert mamma og pappa har fått testet sine diplomatiske evner i valg av reise. Innland eller utland? Buss eller fly? Vår eller høst? Mest action og underholdning, eller mest tankevekkende opplevelser og faglig innhold? Vi i Hvite Busser er i høyeste grad for demokrati, men kanskje med unntak av i turkomiteer.

Tidlige i planleggingsfasen starter også dugnadsarbeidet. Alle timene lagt ned i frivillig arbeid for å spe på reisekassa til Hvite Busser-turer utgjør vel til sammen flerfoldige årsverk. Informasjonsmøter har blitt holdt i gymsaler, klasserom og digitale rom for å øke dugnadsviljen, og for å sørge for at absolutt hele klassen skal bli med på tur – uansett sosial bakgrunn og andre ulike forutsetninger.

Utallige familiers reisekasser har blitt omdisponert fra chartertur til klassetur. Mang en guttetur, venninnetur, fotballtur, sydentur og firmatur har måttet vike, når engasjerte foreldre prioriterer å bli med poden til Polen i stedet. Faktisk har vi opplevd at så mange foreldre blir med på tur, at vi har mistet ungdomsrabatten på enkelte museer.

Nærmere avreise samles persondata og matallergier i sirlige regneark, og noen påtar seg gjerne det møysommelige arbeidet å kartlegge hvem som vil (og hvem som absolutt ikke vil) dele rom.

Underveis på fremste rad

Når avreisedagen endelig kommer, ofte så mye som to år etter foreldrenes Facebook-gruppe ble opprettet, fylles bussen av forventningsfulle ungdommer. Fremst i bussen sitter de engasjerte foreldrene alltid beredt; med navnelister, reisesyketabletter, litt ekstra frukt og kanskje en liten quiz.

Ungdommene er hovedpersonene på våre turer, men man blir aldri for gammel for ny kunnskap.

Engasjerte foreldre blir reiseleders forlengede arm og hysjer, teller, vekker og motiverer elevene underveis. Natt etter natt ofrer engasjerte foreldre egen nattesøvn for å patruljere hotell- og ferjekorridorer, roe ned litt bråk, stoppe nattlig gaming og rydde opp når noen er uenig med romlisten, og på eget initiativ flytter ekstrasenger fra rom til rom.

Selv den mest engasjerte forelder kan frykte den såre ryggen og rastløsheten som lange bussturer kan føre med seg. Vi vet at tusenvis av foreldre allikevel har funnet en slags ro ved bussvinduet og ofte setter stor pris på anledningen til å bli bedre kjent med sine barns venner og deres foreldre.

En tur med Hvite Busser handler ikke bare om ha hver enkelt elev lærer, men også om klassemiljø. Ikke sjelden har engasjerte foreldre tatt grep i hotellobbyer, på fergerestauranter og i spisesaler for at ingen skal bli sittende alene.

Ungdommene er hovedpersonene på våre turer, men man blir aldri for gammel for ny kunnskap. De sjokkerende krenkelsene av menneskeverd som fant sted på steder som Auschwitz og Sachsenhausen etterlater dype inntrykk hos så vel ungdom som voksne. Mang en engasjert forelder har trøstet en ung elev ved tjernet i kvinneleiren Ravensbrück, selv om de egentlig trengte like mye trøst selv.

En hyllest til alle engasjerte foreldre!

Så til alle engasjerte foreldre: Hvert år møter vi hundrevis av dere, og vi er dypt imponert over innsatsen dere legger ned. Uten dere hadde det rett og slett ikke blitt noen klasseturer med Hvite Busser. Vi håper pandemien snart er over, så vi igjen kan samarbeide for meningsfulle klasseturer i årene som kommer!

Hilsen alle oss i Hvite Busser!

Film - På tur med Hvite Busser