Klassetur utenlands i dagens situasjon

Covid-19 har gjort det ytterst krevende å planlegge reiser. Situasjonen i Ukraina tilfører også en stor usikkerhet.

Klassetur og Covid-19

Hvilke smittevernregler gjelder? Vi forholder oss til informasjon gitt av FHI og Regjeringen, UD’s reiseråd og informasjon gitt av myndighetene i de aktuelle landene og områdene vi reiser i. Våre regler er ikke strengere enn myndighetenes regler.

Per februar 2023:

Polen og Tyskland: Ingen innreiserestriksjoner knyttet til korona. Tyskland opphevet sine innreiserestriksjoner 31. mai, og sier foreløpig at opphevelsen gjelder til 31. august. I deler av Tyskland kan det fortsatt være påkrevd med munnbind på offentlig transport.

Hva er gruppas ansvar? Reglene endrer seg raskt, og gruppa er selv ansvarlig for å følge med på aktuelle innreiseregler og andre koronaregler som gjelder sin reise. Grupper er selv ansvarlig for å ha nødvendig dokumentasjon som koronapass før innreise i andre land. Gruppene må også selv sørge for å ta nødvendige koronatester før avreise, dersom påkrevd. Gruppene må også selv ta med smittevernutstyr som ansiktsmasker og håndsprit.

Hvordan ivaretas smittevern underveis? Våre samarbeidspartnere (serveringssteder, buss selskap, hoteller osv) følger smittevernsanbefalinger for sin bransje.

Hvilke ekstra kostnader følger med økt smittevern? Gruppen er selv ansvarlig for tester, munnbind og hånddesinfiseringsmiddel. Det kan være krav til mindre grupper på museer og andre steder, som kan medføre behov for flere guider. Slike ting må vi vurdere i takt med endringer i smittesituasjon og smittevernregler.

Hva hvis noen tester positivt underveis og må i karantene? Hvite Busser kan være behjelpelig med hotell og utsatt hjemreise for de som må i karantene og eventuelle følgepersoner. Kostnadene må dekkes av de reisende, så det er viktig at alle har reiseforsikring.

Klassetur og Ukraina

Vi forholder oss til UDs reiseråd, og i skrivende stund (februar 2023) har reiserådene til Tyskland og Polen ikke blitt skjerpet etter Russlands angrep på Ukraina.

Situasjonen er imidlertid uoversiktlig og kan endre seg raskt.  Spesielt den humanitære situasjonen med et stort antall flykninger som har passert grensen til Polen er bekymringsfull. De reisende har selv ansvar for å følge situasjonen, og holde seg oppdatert, men Hvite Busser følger også situasjonen nøye. Dersom man opplever det som usikkert å reise til Polen, kan vi være behjelpelig med å endre destinasjon for nært forestående utenlandsturer.

Dersom gruppa ønsker å ha jod tabletter tilgjengelig på turen, må de ta med det selv.

Hva hvis reisen må avlyses?

Dersom UD fraråder reiser til det aktuelle landet, eller reisen blir vesentlig forringet (museer og minnesteder er stengt), vil Hvite Busser avlyse turen, og gruppa får pengene tilbake.

Dersom gruppa selv avlyser turen som følge av bekymring, gjelder våre reisevilkår. Det er viktig at reisende setter seg inn i hvilke vilkår og frister som gjelder.

Nyttige lenker

UDs reiseregistreringsskjema: Klikk her

UDs reiseinformasjon, velg land. Her kan du se innreiseregler, koronarestriksjoner og sikkerhetsvurdering: Klikk her

Polske myndigheters nettside om innreise i Polen: Klikk her

Tyske myndigheters nettside om innreise til Tyskland: Klikk her