NY PODKAST – KVINNER I KRIG

8. mars, på kvinnedagen, lanseres podkasten «Kvinner i krig». Podkasten er basert på samtaler med vanlige, og samtidig helt ekstraordinære kvinner fra 1996 og frem til i dag. Fellesnevneren er overlevelse, motstandsdyktighet og rehumanisering, og å reise seg etter en katastrofe.
Skrevet av:
Hvite Busser
Publisert: 8. mars 2023

Karine Næss Frafjord og Børge Solem har samlet historiene i samarbeid med Hvite busser. Ti historier fra ti ekstraordinære kvinner som setter dype spor. Og som forhåpentligvis også berører deg.

Noen av kvinnene du vil møte i podkasten

Mammaen til Maria ble sammen med en nazist, og anga sin jødiske mann og sine sju barn. Ni år gammel ble Maria sendt til ghettoen Theresienstadt. Faren ble drept i Auschwitz.

Da Narvik ble angrepet av nazistene natt til 9. april 1940 satt en sju år gammel jente i kjøkkenvinduet og hørte skrikene fra døende soldater i sjøen. Aud måtte flykte fra byen med mor og lillesøster. Faren ble igjen. Det har preget henne hele livet.

Venninnen, seksåringen Astrid ble også værende i Narvik. Storesøsteren Nansy på 17 ville hjelpe flyktningene på andre siden av fjorden med mat. Båten hun og sju venninner satt i ble bombet i filler. Av de allierte, våre venner.

På Holen skole i Laksevåg hadde undervisningen så vidt begynt en klar oktoberdag i 1944. Plutselig ble 1432 bomber sluppet ned fra himmelen. Ragnhild på ti år overlevde. 61 skolebarn, og i alt 193 mennesker ble drept. Av våre venner. Der også.

Irene elsket vennene, familien og livet sitt i Kongo, det grønne, vakre landet. Som livredd seksåring måtte hun flykte fra krigen i hjemlandet. Flukten varte i ti år, før hun kom til Bergen som foreldreløs 16-åring. Irene nekter å være et offer. Hun ville være en ressurs. Og i dag er hun en viktig samfunnsstemme og forfatter.

I konsentrasjonsleiren Ravensbrück satt Lise, mor til lille Bente. Hvordan var det å være datteren til en mor som brått ble tatt vekk, og som kom tilbake som en annen person etter år i fangenskap preget av umenneskelig behandling?

Henriette, Inger, Nelly og Magnhild ble alle arrestert og deportert til Ravensbrück under 2. verdenskrig. De var så unge, men samtidig modige, sterke og smarte. Og de overlevde. De fleste gjorde ikke det.

Prosjektet er støttet av Fritt Ord og Bergesenstiftelsen.

  

Slik finner du podkasten

“Kvinner i krig” finner du overalt der du ellers finner podkaster. Du kan også klikke her for å komme til Podlink, med lenker til flere podkast-kilder.

Flere podkaster: Stemmer fra Sachsenhausen

Høsten 2022 lanserte Hvite Busser podkasten “Stemmer fra Sachsenhausen”. Dette er ti episoder med ti sterke historier fra norske fanger i Sachsenhausen. Denne podkasten er også basert på opptak av intervjuer med våre tidligere tidsvitner.