Rørende gjensyn med Bernt Lund

Vi i Hvite busser har vært så heldige å ha hatt med oss tidsvitner på våre turer i mange år. Bernt Henrik Lund var et av dem, og han reiste på utallige turer sammen med ungdom og delte sine opplevelser fra konsentrasjonsleiren Sachsenhausen. Bernt har også vært president i Den internasjonale Sachsenhausen komiteen.
Skrevet av:

Publisert: 24. oktober 2023

Bernt er nå 99 år gammel. Han reiser ikke lenger, men da filmskaper og reiseleder Karine Næss Frafjord besøkte ham i Oslo i forrige uke, delte de mange gode minner fra tiden sammen i Hvite busser.

Fangenskap

Under nazistenes okkupasjon av Norge under andre verdenskrig, ble Bernt med i motstandskampen som ung man. Han var bare 17 år da han ble tatt til fange, og satt først i Oslo Kretsfengsel og på Grini før han ble sendt som politisk fange til Sachsenhausen. Mot slutten av krigen ble Bernt hentet ut av konsentrasjonsleiren med redningsaksjonen De Hvite Bussene.

 

Filmprosjekter om tidsvitner og De Hvite Bussene

Karine og teamet hennes har filmet og intervjuet over 120 tidsvitner for å bevare deres historier for ettertiden.

De laget en film om Bernt og bestevennen Eskild Jensen i 2006, og denne filmen vises til alle ungdommer som besøker Sachsenhausen med Hvite busser slik at de får et godt innblikk i hva det ville si å være politisk fange under andre verdenskrig.

Nå lages det en ny film om Operasjon De hvite bussene hvor også Bernt deltar. Denne skal være klar til 80 års markeringen for redningsaksjonen i 2025, og vil blant annet inngå som en del av undervisningsmaterialet på Hvite Bussers klasseturer.

Les og hør mer om Bernts historie

Du kan lese mer om Bernts historie her. Du kan også høre ham fortelle sin dramatiske historie i podkasten Stemmer fra Sachsenhausen.

Bernt viser frem sitt fangenummer

 

Bernt var til stede på Hvite Bussers 30årsjubileum i august 2022