KLASSETUR I NORGE – MYE MER ENN «PLAN B»!

Nå under pandemien kan det være en risikosport å planlegge utenlandstur for klassen, og mange vurderer det som føles som en «plan B»: En klassetur i Norge. Vi i Hvite Busser har derimot erfart at Norgesturer er et fullgodt alternativ! Her får du flere gode grunner til å velge klassetur i eget land.
Skrevet av:
Ingrid L. L. Røhme
Publisert: 7. januar 2022

En unik mulighet!

I 30 år har har Hvite Busser arrangert klasseturer til utlandet – hovedsakelig Polen og Tyskland. Da Covid-19 slo ned som et hammerslag i mars 2020, tenkte vi først at dette tvang oss til å se på alternative destinasjoner i Norge. Etter kort tid var stemningen snudd, og vi tenkte heller at både vi og våre kunder hadde fått en unik mulighet til å bli bedre kjent med vårt eget land og ikke minst med norske museer og institusjoner innen vårt fagfelt. På klassetur med Hvite Busser kan elevene lære om krigsutbruddet på Oscarsborg, Kongens «nei» på Elverum, Gestapo i Bergen, krigshandlinger i Narvik, jødenes historie i Trondheim, 22. juli i Oslo og mye mye mer.

Perfekt faglig opplegg for ungdom

Norske skoler har en lang tradisjon for skolebesøk på lokale museer. Trøndersk skoleungdom drar til Falstad Fangeleir, elever rundt Oslo besøker gjerne Grini Fangeleir, 22. julisenteret eller HL-senteret, Bergensere drar gjerne til Espeland Fangeleir og Narviksungdom er innom Narviksenteret i løpet av skolegangen. Dermed har lokale museer opparbeidet seg enorm erfaring på formidling av komplekse tema til ungdom, som menneskerettighetsbrudd, rasisme og demokrati. Elevene blir ikke bare presentert for tragiske hendelser, men får diskusjons- og refleksjonsoppgaver og deltar i rollespill, som setter i gang store tanker og læringsprosesser.

Hvite Busser gir norske elever mulighet til å ikke bare dra på dagsturer til lokale museer, men også bli kjent med nye deler av landet

På våre klasseturer til Tyskland og Polen har ungdommer hørt våre tidsvitners  gripende historier om fangenskap i konsentrasjonsleire under andre verdenskrig. Disse historiene vil også være en del av turene i Norge. Nesten alle disse satt først i en norsk fangeleir, og på våre Norgesturer kan vi formidle også denne delen av historien. Det er viktig å påpeke at klasseturer innenlands ikke er ensbetydende med at elevene kun lærer norsk historie. Hvite Bussers reiseledere og museene vi besøker vil sette lokale historier og hendelser i et større perspektiv og dra en rød tråd gjennom verdenshistorien frem til dagsaktuelle hendelser.

Fantastiske naturopplevelser

«Utlandet» fremstår kanskje generelt mer spennende og eksotisk enn vårt eget land, men norske veier over fjell og vidde, gjennom skoger, langs elver og over høye broer er langt mer spennende å ha utenfor bussvinduet enn en sentraleuropeisk motorvei. Vi tilbyr også naturopplevelser som egner seg for klassen, som en tur med Fløybanen i Bergen, klatrepark høyt over Rjukan, vandring i Sabotørstien mot Vemork eller hva med å gå i flyktningers fotspor gjennom Elverums dype skoger? Vi kan til og med tilby overnatting i rorbuer i Lofoten.

Trygt og praktisk

Med 30 års erfaring med klasseturer kan vi med hånda på hjertet si at det er trygt å dra utenlands med Hvite Busser.  Reiser i Norge vil allikevel alltid føles litt tryggere og mer forutsigbare – spesielt under en pandemi. På Norgesturen krysser man ingen grenseoverganger der man må hensynta krav til koronatester, språkbarrierer forsvinner og valutaen er velkjent.

Vi gleder oss til vi (forhåpentligvis i nær fremtid) igjen kan planlegge utenlandsturer uten å tenke på r-tall, PCR-tester og 2-meter’n. Uansett hva fremtiden bringer, vil vi fortsette å tilby klasseturer i Norge. Vi håper mange vil fortsette å velge klasseturer i Norge i fremtiden, eller enda bedre: Ta en tur både innen og utenlands!

Se oversikt over våre klasseturer i Norge. Kontakt oss for tilbud!